• Yin Yoga

Yin yoga

Bij Yin yoga gaat het erom dat je zoveel mogelijk spieren “loslaat”. Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je de rek voelt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam. Is dat de reden waarom Yin yoga steeds bekender wordt?

Vooral als je een zittend beroep beoefent, kun je veel baat hebben bij Yin yoga. Pijn in de onderrug is een veelgehoorde klacht. Hier bevindt zich veel bindweefsel. Bij te weinig beweging kan dit erg pijnlijk worden en kan de pijn uitstralen naar andere plekken in het lichaam. Yin yoga wordt volledig passief uitgevoerd, met zo min mogelijk spierspanning. Dat komt omdat de focus van Yin Yoga op bindweefsel en bindweefselvlies ligt, ook wel fascie genoemd. Bindweefsel verbindt de huid met eronder gelegen spieren, hecht de spieren aan de pezen, bedekt de bloedvaten en omhult de organen. Het bindweefsel heeft een verbindende en verzorgende functie in het lichaam.

Je kunt je spieren vergelijken met elastiek; het rekt makkelijk uit als je eraan trekt en het rekt makkelijk weer terug. Spieren zijn vrij gemakkelijk te beïnvloeden: als je ze sterker wilt maken kun je krachttraining doen, als je meer flexibiliteit wilt kun je rekoefeningen doen. Voor bindweefsel is dat een ander verhaal, het duurt even voordat hier beweging in komt. Als je het bindweefsel wilt aanspreken dan zal je daar langer rek of compressie op uit moeten oefenen. Dit is de reden dat je in de Yin yoga langer in een houding blijft, meestal zo’n 3 tot 5 minuten. Het is belangrijk dat bindweefsel vochtig blijft. Door de rek of compressie een langere tijd vast te houden en daarna weer los te laten, wordt deze plek gehydrateerd en brengt dit soepelheid terug op deze plek in het bindweefsel. Het kan daarom zijn dat je, als je de houding weer los laat, je letterlijk iets voelt stromen in het lichaam.

Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en te versterken. Het grootste effect bereik je wanneer je Yin yoga beoefent in combinatie met een yang sport, zoals hardlopen, zwemmen en fitness. Ook wie niet sportief is ingesteld zal baat hebben bij Yin yoga.

Interesse?

Yin yoga lestijden:

maandag 12.30 uur
maandag 19.15 uur
dinsdag 19.30 uur
woensdag 10.30 uur
donderdag 11.00 uur

donderdag 19.30 uur (nieuwe les)

Nieuws

 • 24/7 Fitness Let's GO

  Het is zover, je kan jouw clubpas activeren voor 24/7 Fitness.   H...

  Lees meer
 • Roei Challenge 2022

  Binnenkort is het weer zover: De Roei Challenge gaat van start! Van donderdag...

  Lees meer
Meer nieuws
 • VES

  Onze zekerheden

  Als VES sportschool vinden wij het belangrijk dat je je thuis voelt en geven we jou de aandacht die je verdient!

  Lees meer
 • Sfeerimpressie

  Sfeerimpressie

  Kijk en krijg een indruk van Fitnesscentrum Roden.

  Lees meer
 • Zwemles voor kinderen

  Geef je kind op voor zwemles!

  Kleine groepjes, mooie en compacte zwemzaal en deskundige, speelse aanpak van de zwemonderwijzers.

  Lees meer