• Standaard

Etiket Lezen

Op etiketten van voedselproducten staan soms hele alinea’s aan ingrediënten. Hoe kun je aan de hand van de ingrediënten bepalen of een product een goede keus is of niet.

Voedingswaarde
Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat 52% van de Nederlanders nooit naar de ingrediënten op een verpakking kijkt. De personen die wel etiketten bekijken letten voornamelijk op de hoeveelheid suiker, zout en kilocalorieën. Het Voedingscentrum geeft aan dat het bij het vergelijken van producten vooral belangrijk is te letten op calorieën, verzadigd vet, zout, suiker en voedingsvezels. Zo kies je bijvoorbeeld bij ontbijtgranen voor het product met de minste suikers en meeste vezels.

Let er op dat je de producten vergelijkt op voedingswaarde per 100 gram. De portiegrootte op de verpakking kan namelijk verwarrend zijn: een fabrikant mag dit zelf bepalen en het kan dus afwijken van de portiegrootte van een ander product.

Ingrediëntenlijst
Voor de ingrediëntenlijst geldt: het ingrediënt dat als eerste genoemd staat, zit er het meeste in. Fabrikanten gebruiken daarbij vaak allerlei soorten benamingen voor suiker, zoals fructose of tarwestroop. Dit klinkt niet meteen ongezond maar is wel gewoon toegevoegd suiker. Ook worden E-nummers soms volledig uitgeschreven om het product minder bewerkt te laten lijken. Er staat dan bijvoorbeeld ‘calciumcarbonaat’ in plaats van E170. Nu zijn E-nummers veilig om te gebruiken, maar zitten ze wel voornamelijk in ongezonde, bewerkte producten. Het is beter om te kiezen voor onbewerkte, verse producten waar dus ook automatisch minder E-nummers in zitten.

Voedingsclaims
Op verpakkingen staan niet alleen ingrediënten, maar ook voedingsclaims zoals ‘natuurlijk’, ‘vers’ en ‘ambachtelijk’. Er hangen geen regels aan deze claims, dus fabrikanten mogen dit gewoon op hun producten plaatsen. Claims zoals ‘bron van vezels’ en ‘light’ moeten wel voldoen aan regels.

Wanneer je wil weten wat je nu echt binnen krijgt, probeer dan om de vormgeving van de verpakking heen te kijken en lees de ingrediënten en voedingswaarde. Hoe meer je oefent, hoe sneller je zult zien welke producten je beter wel en niet kunt kiezen. Daarnaast zijn er steeds meer apps en aanwijzingen in de winkel om je op weg te helpen, zoals de ‘Kies Ik Gezond’ app van het Voedingscentrum. Zo kun je steeds makkelijker de goede keus maken!

Bron: BodySupport januari 2020

Nieuws

 • Active Summer Actie

  De Active Summer Actie is er ook deze zomer! In juli en augustus maak&nb...

  Lees meer
 • 24/7 Fitness Let's GO

  Het is zover, je kan jouw clubpas activeren voor 24/7 Fitness.   H...

  Lees meer
Meer nieuws
 • VES

  Onze zekerheden

  Als VES sportschool vinden wij het belangrijk dat je je thuis voelt en geven we jou de aandacht die je verdient!

  Lees meer
 • Sfeerimpressie

  Sfeerimpressie

  Kijk en krijg een indruk van Fitnesscentrum Roden.

  Lees meer
 • Zwemles voor kinderen

  Geef je kind op voor zwemles!

  Kleine groepjes, mooie en compacte zwemzaal en deskundige, speelse aanpak van de zwemonderwijzers.

  Lees meer