• Standaard

Alles over Vegan

Plantaardig eten is steeds meer in trek. Veel mensen kiezen voor vegetarisch eten, maar er zijn ook steeds meer veganisten. In dit artikel lees je alle ins en outs.

Veganisten eten helemaal plantaardig, geen enkel dierlijk product. Er moeten dus alternatieven gezocht worden voor vlees, vis, kaas, eieren en zuivel.

Voor vlees en vis zijn er tegenwoordig steeds meer vegan vleesvervangers te koop, gemaakt van soja (tempeh en tofu) of paddenstoelen. Veganisten koken ook vaker gerechten waarin gebruik gemaakt wordt van peulvruchten: denk aan kikkererwten of linzen.

Voor zuivel zijn er ook steeds meer plantaardige vervangers. Er is in bijna elke supermarkt sojayoghurt, havermelk en amandelmelk te vinden. Er zijn zelfs vegan varianten voor kookroom en slagroom. Een groot voordeel is dat plantaardige zuivel veel langer houdbaar is.

Kaas is lastiger te vervangen. Het heeft een unieke smaak en structuur, en is moeilijk na te maken. Strooikaas over de pasta is te vervangen door een mix van gemalen cashewnoten, knoflookpoeder en edelgistvlokken.

Eieren zijn te vervangen, afhankelijk van het recept. Soms kun je het vervangen door wat bakpoeder, soms door appelmoes.

Gezondere veganistische tussendoortjes zijn geroosterde kikkererwten, noten, pinda’s, popcorn, notenrepen, fruit, snackgroenten, olijven(tapenade) en crackers.

Veganistisch eten is een leuke uitdaging in de keuken. Je leert nieuwe smaken kennen terwijl je ook gezond bezig bent. Probeer eens een dag in de week veganistisch te eten. Je zult merken dat het reuze meevalt.
Let wel op: een veganistisch eetpatroon is niet volwaardig, je zult supplementen moeten gebruiken. Denk aan vitamine B12, en eventueel ijzer, vitamine B1, B2 en calcium.

Nieuws

 • Endurance Spinning ook dit jaar!

  Voor het 3de achtereenvolgend jaar gaan we aan de slag met Endurance 120. E&e...

  Lees meer
Meer nieuws
 • VES

  Onze zekerheden

  Als VES sportschool vinden wij het belangrijk dat je je thuis voelt en geven we jou de aandacht die je verdient!

  Lees meer
 • Sfeerimpressie

  Sfeerimpressie

  Kijk en krijg een indruk van Fitnesscentrum Roden.

  Lees meer
 • Zwemles voor kinderen

  Geef je kind op voor zwemles!

  Kleine groepjes, mooie en compacte zwemzaal en deskundige, speelse aanpak van de zwemonderwijzers.

  Lees meer